ESEMÉNYNAPTÁR

March 2021
S M T W T F S
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

szgyf_banner.jpg

Heves Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézmény 

Integrált intézmény, mely egy gyermekvédelmi és egy szociális részleggel működik.

Ellátottaink nagyrészben családjukat nélkülöző kisgyermekek és fiatalok, akiknek az intézmény jelenti az otthont, az itt dolgozó nevelők jelentik számukra a biztonságot, a kapaszkodót, a családot.

Az intézményi ellátás célja:

 • hogy otthont nyújtsunk mindazon sérült gyermekek és felnőttek számára, akik intézményünk szolgáltatásait igénybe veszik kellemes, nyugodt, szeretetteljes és biztonságos légkörben (az otthont nyújtó ellátásban);
 • hogy lehetőséget nyújtsunk a sérült gyermek és felnőtt számára, hogy mindennapjait közösségben, a hozzá hasonló fogyatékossággal, hasonló szükségletekkel és igényekkel rendelkező társaival kellemes, nyugodt, szeretetteljes és biztonságos légkörben tölthesse el (a nappali ellátásban);
 • hogy mindazok számára, akik szolgáltatásainkat igénybe veszik állapotuknak/szükségleteiknek megfelelő, a sérültség fokát és jellegét figyelembe vevő ápolást- gondozást- fejlesztést- foglalkoztatást, a szabadidő igény szerinti eltöltését biztosítsuk, illetve biztosítsuk számukra a megfelelő ellátáshoz való hozzáférést (egészségügyi szakellátás, közoktatás).

Gyermekvédelmi részleg:

A Gyermekotthon különleges ellátást nyújtó gyermekotthonként működik.
A különleges ellátást nyújtó gyermekotthon a gyermekvédelmi szakellátás keretében ellátja

 • az életkora miatt, valamint állapota miatt tartósan beteg ill. fogyatékos, sajátos szükségletekkel bíró 3 év alatti gyermekeket, 6 férőhelyen.

A fogyatékos kisgyermekek integrációját a vegyes csoportok kialakításával kívánjuk elősegíteni.

Szociális részleg:”Fogyatékosok Otthona”

A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézményi részleg működésének célja és feladata: 160 férőhelyen súlyos és középsúlyos ill. halmozottan sérült kiskorúak ápolását, gondozását ill. szabad kapacitás terhére a felnőtté vált fogyatékos fiatalok további ellátását biztosítani. A részlegben indokolt esetben enyhe értelmi fogyatékos személy is elhelyezésre kerülhet.

Az elhelyezettek részére egyéni fejlesztési tervek készülnek, az abban foglaltak alapján biztosítjuk a képességfejlesztő és terápiás foglalkozásokat, a terápiás és munkajellegű foglalkoztatást, továbbá a sport- és szabadidős tevékenység végzését.

Az ellátottak köre:

A „Fogyatékosok Otthona” intézményi egységben a 148 férőhelyet 3 gondozási egységben, 12 férőhelyet lakóotthonban biztosítunk.

A gondozónők munkájában a fejlesztő tevékenység összekapcsolódik a gondozással - neveléssel, mely elsősorban önállósodás elősegítésére, és az önállóbb életvitel kialakítására irányul.

Különös hangsúlyt fektetünk:

* Pető-féle konduktív terápiára
* Szocioterápiás foglalkoztatásra
* Hydroterápiás foglalkozásokra
* Szociális foglalkoztatásra
* Fejlesztő felkészítés
* Munka-rehabilitáció

Mentálhigiénés Csoportunk segítségével intézeten belüli és kívüli programokat biztosítunk, amelyek a fejlesztő tevékenységhez is szorosan hozzákapcsolódnak.

A csoport tagjai végzik a kreatív és munkaterápiás tevékenységeket, valamint különböző szakköri jellegű foglalkozásokat (konyhai jellegű munkák, kertészeti munkák megismertetése és gyakorlása). A mindennapi élethez kapcsolódó teendőket bemutatják, gyakoroltatják (buszközlekedés, vásárlás, pénzkezelés).
Célunk, hogy kellemes, nyugodt, szeretetteljes és biztonságos légkört nyújtsunk mindazon sérült gyermekek és felnőttek számára, akik intézményünk szolgáltatásait igénybe veszik.

Szociális foglalkoztatás

Intézményünkben szociális foglalkoztatás működik 2 fő segítővel. 
Célunk az intézményben élők foglalkoztathatóságának javítása, társadalmi és munkaerő-piaci integráció, nyílt vagy védett munkaerőpiacra történő kivezetés, kilépés segítése.

Foglalkoztatási formák

A szociális és szocioterápiás foglalkoztatás célja elsősorban felnőtté vált gondozottaink számára a humanizált és normalizált életkörülmények keretén belül olyan, az intézményen kívüli világban megszokott napi/heti életritmus biztosítása, melynek köszönhetően a napszakok/mindennapok egyhangú ismétlődését megtörik a munkaidő/pihenőidő – munkanap/ pihenőnap ciklicitásai. A munkaterápiás és szociális foglalkoztatással kialakítani és erősíteni kívánjuk azt a mindannyiunk számára oly fontos érzést: „hasznos tagja vagyok a társadalomnak”. Az egyes foglalkoztatási formák egymásra épülnek, a szocioterápiás foglalkoztatás kiegészíti a szociális foglalkoztatást és a fiatal további – nem a munkavégzés területén – történő fejlesztését/szinten tartását biztosítja. Célunk tehát értelmi fogyatékos és halmozottan sérült lakóink minél szélesebb körű habilitációjának segítése a munkafoglalkoztatás által is.

I. Munka-rehabilitációs foglalkoztatás

  • Célja: a szociális intézményben ellátott személy munkakészségének, valamint testi és szellemi képességeinek munkavégzéssel történő megőrzése, illetve fejlesztése, továbbá a fejlesztő-felkészítő foglalkoztatásra való felkészítés

Az alábbi tevékenységi formákban foglalkoztatjuk fiataljainkat:

 • Kosárfonás
 • Kerámia tárgy készítés
 • Szövés
 • Nem szőtt textília és termék gyártása
 • Építményüzemeltetés (mosoda, takarítás, karbantartás, zöldterület)

II. Fejlesztő-felkészítő foglalkoztatás

 • Célja a szociális intézményben ellátott személy számára munkafolyamatok betanítása és foglalkoztatása révén az önálló munkavégző képesség kialakítása, helyreállítása, fejlesztése, valamint az ellátott felkészítése védett munka keretében, illetve a nyílt munkaerőpiacon történő önálló munkavégzésre.

Engedélyezett foglalkoztatotti létszám összesen: 30 fő
ebből: fejlesztő felkészítő: 4 fő

Parádi Idősek Otthona

Intézményünket 1976-ban Eger Város Tanács alapította, kezdetben Egerben működött, majd 1988-ban Parádfürdőre, a Károlyi kastélyba helyezték át. A Károlyi kastély 20 éven át adott otthont 116 lakónak, majd 2008 szeptemberében birtokba vehettük ezt a szép épületet, békés, nyugodt környezetet biztosítva az itt élő 150 idős ember részére. A jelenlegi épületegyüttes kívül és belül akadálymentes közlekedést biztosít az érdeklődők számára. Az otthont körülvevő kéthektáros park kényelmes időtöltést biztosít a vendégeink és lakóink számára.

Intézményünk a 24. sz. főúton tömegközlekedési eszközzel és személygépjárművel minden évszakban jól megközelíthető.

Egri Idősek Otthona

Intézményünk 1994 augusztusában nyitotta meg kapuit Heves megye idős lakossága előtt.

Az alapító okiratunk alapján 84 férőhelyen biztosítjuk a szépkorúak számára a békés, nyugodt öregkort. Az idős kornak megfelelően kialakított, akadálymentesített, kényelmesen berendezett lakókörnyezetben, családias légkörben gondoskodunk az ellátottakról. Az intézmény a belvároshoz közel, csendes, békés, kertvárosi környezetben, gyönyörű parkkal körbevett lakóövezetben található. Minden érdeklődő számára könnyen megközelíthető gyalogosan és tömegközlekedési eszközzel egyaránt.

Elsősorban háromágyas szobákban kerülnek elhelyezésre időseink, de minimális számban egy és kétágyas (házaspároknak) férőhelyekkel is rendelkezünk. Házunkban megtörtént a komplex akadálymentesítés, jelenleg két lift segíti a mozgásukban akadályozottak közlekedését. Hat fürdőszoba teljesen akadálymentesített, és az indukciós hurok beépítésével a hallókészüléket használók is könnyebben kommunikálhatnak a közösségi helyiségekben. Minden szinten kényelmesen berendezett társalgó és teakonyha fogadja a beköltözni vágyókat. Külön gondozási egységben helyeztük el a teljes ellátást és 24 órás felügyeletet igénylő, megromlott egészségi állapotú, demens, mozgásában akadályozott ellátottainkat. Az érdeklődők személyesen is megtekinthetik otthonunkat, készséggel állunk az igénylők rendelkezésére.

Az igénybevételi eljárás 2008. évtől módosult, jelenleg csak a gondozási szükséglettel rendelkező (lásd. Igénybevételi eljárás), idősek kerülhetnek felvételre. 40 fő dolgozóval biztosítjuk a bent élők számára az ápolást-gondozást, étkeztetést és mindazt, amire egy szép kort megélt embernek a mindennapokban szüksége van. A szakápolók és szakgondozók korszerű ápolási eszközökkel, modern berendezési tárgyakkal segítik a megfáradt, beteg és elgyengült lakóink élethelyzetét megkönnyíteni. Mentálhigiénéseink munkájuk során érdekes foglalkozásokkal, segítő beszélgetésekkel, a családi és társas kapcsolatok fenntartásával, teszik a szabadidő eltöltését hasznosabbá. Saját konyhánk lehetővé teszi a házias és közkedvelt ételek felszolgálása mellett az orvos által előírt diéták elkészítését is.

Minden dolgozóval folyamatosan arra törekszünk, hogy az otthonunkba költöző idősek minél előbb beilleszkedjenek és megtalálják a számukra oly fontos nyugalmat és biztonságot.